Rychlý Mazanec bez kynutí, s jedlou sodou

mazanec vegansky bez vajec bez drozdi recept vegan obchod veganobchod veganfelicity vegan felicity vegan obchod

Recept na mazanec, když nemáme droždí, kvásek a nebo máme málo času.

Mazanec je v období Velikonoc tradiční pečivo, které se obvykle peče na Bílou sobotu. Většina lidí k jeho vykynutí používá droždí nebo kvásek. Pokud ani jedno nemáte, nemusíte se tohoto pečiva vzdát. K vykynutí vám v tomto receptu vystačí jedlá soda a citronová šťáva nebo ocet. Tyto suroviny má doma většina z nás.

Navíc jde těsto hned po umíchání do trouby a odpadá tedy dlouhý čas nutný ke kynutí a tak je tento recept vhodný, když času nemáte příliš a nebo vás prostě čekání příliš nebaví. 🙂

Těsto je lepší zpracovávat v hnětači, ušetříte si tak čas a budete ho mít vymíchané rychleji.

Suroviny

  • 550 g hladké pšeničné mouky
  • 300 g rostlinného mléka (použili jsme mandlové)
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g rostlinného másla (+trochu na pomazání po upečení)
  • 50 g mandlí (+trochu na posypání)
  • 50 g rozinek
  • 30 g vlašských ořechů
  • 8 g vanilkového cukru (1 pytlík)
  • 10 g jedlé sody
  • 10 g citronové šťávy nebo octa
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka anýzu

Koření a vlašské ořechy lze vynechat pokud máte alergii. Můžete přidat vámi oblíbené koření, které používáte do sladkých těst. My máme rádi tuto kombinaci.

Rozinky zalijte rumem a nechte odležet.

V hnětači smíchejte mouku a vlažné rostlinné mléko a nechte odležet 45 minut. Tzn. necháte projít autolýzou.

Mezitím si rozehřejte troubu na 220°C.

Po 45 minutách přidejte do těsta všechny suroviny kromě jedlé sody a citronové šťávy (octa). Ty musí přijít do těsta až na konec. Nechte vymíchat do hladkého těsta. Bude to chvilku trvat, z počátku je těsto mazlavé, ale nebojte se, těsto se spojí.

Až budete mít těsto vymíchané do hladka, přidejte jedlou sodu a opět zamíchejte. Poté přidejte citronovou šťávu nebo ocet a zamíchejte. Vymíchané těsto hned vytvarujte do tvaru bochánku a položte na plech s pečícím papírem.

Teď mazanec ještě rozřízněte do tvaru kříže. Hladké plochy (ne ty rozřízlé…ale nic by se nestalo) potřete rostlinným mlékem a posypte plátky nebo kousky sekaných mandlí. Dejte péct.

Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 220 °C, poté stáhneme na 150°C a při této teplotě dopékáme.

Po upečení (zkuste píchnout špejli, zda se nelepí, pokud nepoznáte) mazanec přendejte z plechu vychladnout na mřížku a pomažte rozpuštěným rostlinným máslem. Vychladlý pak můžete přenést na stojan.

Jak vidíte mazanec v troubě vykynul a není hutný. Sám prasknul i přes naříznutí, ačkoli nebylo použito droždí ani kvásek a ani dlouhá doba kynutí.

Někdo má mazanec rád namazaný máslem, a na to třeba ještě marmeládu. Někdo si ho zase dá rád suchý a k němu kakao nebo kávu. 🙂 To už ale záleží na Vás. 😉 I bez droždí to jde, tak hurá na to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *