Recept na mazanec, když nemáme droždí, kvásek a nebo máme málo času.
Mazanec je v období Velikonoc tradiční pečivo, které se obvykle peče na Bílou sobotu. Většina lidí k jeho vykynutí používá droždí nebo kvásek. Pokud ani jedno nemáte, nemusíte se tohoto pečiva vzdát. K vykynutí vám v tomto receptu vystačí jedlá soda a citronová šťáva nebo ocet. Tyto suroviny má doma většina z nás.
Navíc jde těsto hned po umíchání do trouby a odpadá tedy dlouhý čas nutný ke kynutí a tak je tento recept vhodný, když času nemáte příliš a nebo vás prostě čekání příliš nebaví. 🙂
Těsto je lepší zpracovávat v hnětači, ušetříte si tak čas a budete ho mít vymíchané rychleji.
Suroviny
- 550 g hladké pšeničné mouky
- 300 g rostlinného mléka (použili jsme mandlové)
- 100 g třtinového cukru
- 80 g rostlinného másla (+trochu na pomazání po upečení)
- 50 g mandlí (+trochu na posypání)
- 50 g rozinek
- 30 g vlašských ořechů
- 8 g vanilkového cukru (1 pytlík)
- 10 g jedlé sody
- 10 g citronové šťávy nebo octa
- 3 lžíce rumu
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
- citronová kůra z 1 citronu
- špetka muškátového květu
- špetka anýzu
Koření a vlašské ořechy lze vynechat pokud máte alergii. Můžete přidat vámi oblíbené koření, které používáte do sladkých těst. My máme rádi tuto kombinaci.
Rozinky zalijte rumem a nechte odležet.
V hnětači smíchejte mouku a vlažné rostlinné mléko a nechte odležet 45 minut. Tzn. necháte projít autolýzou.
Mezitím si rozehřejte troubu na 220°C.
Po 45 minutách přidejte do těsta všechny suroviny kromě jedlé sody a citronové šťávy (octa). Ty musí přijít do těsta až na konec. Nechte vymíchat do hladkého těsta. Bude to chvilku trvat, z počátku je těsto mazlavé, ale nebojte se, těsto se spojí.
Až budete mít těsto vymíchané do hladka, přidejte jedlou sodu a opět zamíchejte. Poté přidejte citronovou šťávu nebo ocet a zamíchejte. Vymíchané těsto hned vytvarujte do tvaru bochánku a položte na plech s pečícím papírem.
Teď mazanec ještě rozřízněte do tvaru kříže. Hladké plochy (ne ty rozřízlé…ale nic by se nestalo) potřete rostlinným mlékem a posypte plátky nebo kousky sekaných mandlí. Dejte péct.
Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 220 °C, poté stáhneme na 150°C a při této teplotě dopékáme.
Po upečení (zkuste píchnout špejli, zda se nelepí, pokud nepoznáte) mazanec přendejte z plechu vychladnout na mřížku a pomažte rozpuštěným rostlinným máslem. Vychladlý pak můžete přenést na stojan.
Jak vidíte mazanec v troubě vykynul a není hutný. Sám prasknul i přes naříznutí, ačkoli nebylo použito droždí ani kvásek a ani dlouhá doba kynutí.
Někdo má mazanec rád namazaný máslem, a na to třeba ještě marmeládu. Někdo si ho zase dá rád suchý a k němu kakao nebo kávu. 🙂 To už ale záleží na Vás. 😉 I bez droždí to jde, tak hurá na to.