Vegan medovník – sirupovník

vegansky medovnik sirupovnik vegan alternativa medovniku vegan medovnik recept recepty vegan obchod veganobchod veganfelicity vegan felicity sirup dort zakusek narozeniny

Čistě rostlinná varianta známého dortu zvaného medovník.

Dorty milujeme ve všech podobách, tenhle byl ale jeden z těch, které člověk nedělá zase tak často, protože je časově trošku náročnější. Avšak nastala doba narozenin a přání bylo jasné: Já bych si moc přál medovník. Všichni jsme vegané a tak je tu ve veganské formě i pro vás. 🙂

Tento dort je velmi sytý a také sladký. Jeho sladkost však můžete regulovat podle toho, jaký použijete při výrobě sirup. Díky různým chutím sirupů (datlový, kokosový, pšeničný, javorový, ječný, špaldový, rýžový, kukuřičný, agávový…nebo třeba melasa) také připravíte pokaždé trošku jinou chuť. Rýžový sirup je chuťově nevýrazný, oproti tomu například datlový nebo agáve jsou výraznější a karamelovější. Experimentujte a najděte svou oblíbenou kombinaci sirupů, žádným z nich to rozhodně nezkazíte. 🙂

Medovník, sirupovník či jak mu chcete říkat…zkrátka jeho veganskou variantu…je nejlepší připravovat o den nebo dva dříve než bude nutno jen předat či konzumovat. Jistě, dá se jíst i hned, co se vyrobí, ale ještě lepší je uleželý. Chutě se pěkně prolnou, krém se nasákne do korpusu, díky tomu bude krásně vláčný a měkký. Rozhodně stojí za to si počkat. 🙂

Suroviny na těsto – dražší varianta

Použitá dortová forma v průměru 26 cm.

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Uložíme ho přikryté odpočinout do lednice nejméně na 2 h, nejlépe přes noc.

Uleželé těsto rozdělíme na 7 dílů, tzn. cca 7 x 200 g, zbyteček vyválejte klidně bez formy. Jeden díl po druhém položíme na pečící papír, přikryjeme druhým papírem a rozválíme do kulatého tvaru. Mezi papíry se těsto vyvaluje lépe, jinak je to pracnější. Tvar může být dle vaší formy, zde je použita forma kulatá. Velikost si kontrolujte s pomocí dortové formy nebo jejího dna. Placky válejte tenké.

Vyválené placky přeneste na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 6 minut. Pečené stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

Suroviny na těsto – levnější varianta

Použitá dortová forma v průměru 22 cm.

Cukr, máslo, sirup a rostlinné mléko rozehřejeme a smícháme, ale nevaříme. Přidáme mleté lněné semínko a necháme vychladnout. Mouku smícháme s jedlou sodou a přidáme vychladlou směs. Vypracujeme těsto a vyválíme pláty – 6 ks. Vyválené placky přeneste na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 6 minut. Pečené stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

Suroviny na krém

Rostlinné mléko nalijeme do hrnce, a rozpustíme v něm cukr. Vsypeme mouku a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Studenou kaši smícháme s rostlinným máslem a veganským mascarpone (lze vynechat) a vyšleháme na krém.

Vezmeme si dortovou formu, do které na dno dáme 1 placku. Placky jsou zatím tvrdé, změknou pomocí krému. Placku pomažeme krémem a přikryjeme další plackou. Takto pokračujeme dál. Upečené zbytky a 1 placku si necháme na zdobení. Vrch dortu pomažeme krémem a trochu si ho necháme stranou na pomazání boků. Dáme chladit přes noc.

Po vychlazení, sundáme bočnice dortu, případně opatrně přeneseme celý dort na podložku a zbylým krémem pomažeme boky dortu. Zbylou placku rozdrobíme na drobečky, kterými posypeme vršek i strany dortu.

Ať už si dort děláte pro sebe, abyste zahnali mlsnou, nebo ho chcete darovat, přejeme Vám Dobrou chuť. Určitě udělá radost všem milovníkům sladkého mlsání. 🙂

O tomto diskutuje “Vegan medovník – sirupovník

  1. Katka napsal:

    Dobry den, dekuji za recept. Dort delam uz asi po cvtrte, pokazde jej deti chteji k narozeninam 🙂 je vyborny! A kdo neni vegan, nic nepozna 😉

  2. Kiki napsal:

    Dobrý den, děkuji za recept. Mám podobnou zkušenost jako ostatní. =) Jen se mi zdá, že u “levnější” varianty je lehký nepoměr mezi suchými a mokrými surovinami. Těsto bylo sypké, musela jsem přidat více sirupu, alsanu a mléka. Pak už se s těstem pracovalo skvěle a výsledek byl výborný, chutnalo i karnistům. =D Použila jsem místo bílého cukru kokosový a směs bezlepkových mouk.

    • Ola napsal:

      Dobrý den, děkujeme Vám. Použila jste jiné suroviny jako třeba bezlepkové mouky, ty se chovají úplně jinak než ty v receptu uvedené. Plus každá lepková mouka, nebo i šarže stejné značky je vždy jiná, záleží na obilí, někdy nasákne více tekutiny, jindy méně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *