Francouzská cibulová polévka

francouzska cibulova polevka cibulacka vegan parmezan vyvar francie

🌱3 polévkové lžíce olivového oleje 🌱6 velkých žlutých cibulí nakrájet na tenké plátky 🌱2 stroužky česneku rozmačkat 🌱1/2 šálku čerstvého tymiánu, hrubě nasekaný 🌱3/4 šálku kvalitního červeného vína nebo lze nahradit vinným octem v poměru 125 ml vývaru=1 lžička vinného octa 🌱2 litry připraveného zeleninového vývaru 🌱sůl a pepř dle chuti 🌱Vegan parmazán Ve velkém […]

Cheesecake s broskvemi a tofu tvarohem

cheesecake dezert tofu tvaroh tvarohem broskvei broskve dort zakusek vegan

Tofu cheesecake se skládá ze 3 vrstev. Těsto na základ – korpus:  1 hrnek mouky 3 lžíce datlového sirupu 1 lžíce kakaa 1/2 hrnku goji 1/2 hrnku rozinek 4 lžíce oleje 4 lžíce vlažné vody 1/2 lžičky prášku do pečiva Sladký tofu tvaroh: 600 g tofu natural 6 lžic oleje 4 lžíce datlového sirupu 4 […]

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

plnene papriky rajcatova omacka kuskus vegan papriky

Bílé papriky počet dle vašeho hladu 🙂 Kuskus – množství dle hladu 🙂 Cuketa Rajčata Rajčatová šťáva + rajský protlak Uvařená cizrna Tvrdý perník na strouhání Cibule, česnek Olivový olej, sůl, voda, pepř Kuskusová náplň do paprik Hrnek kuskusu smícháme vidličkou s cca lžící olivového oleje, a lžičkou soli, zalijeme hrnkem vody a necháme chvilku […]

Domácí těstoviny s kopřivovým špenátem

Všude se nám to krásně zelená, nevím co dříve jíst.  Asi si otevřu i restauraci, kdo si dá dnešní menu? Těstoviny 100 g hladké mouky cca 50 ml vody 1 lžička olivového oleje špetka soli Mouku promíchat se solí a přidat vodu smíchanou s olejem. Propracujeme, přidáme vodu pokud je třeba a necháme odpočinout. Poté vyválíme, […]

Polévka z fazolových lusků

1 cibule 3 stroužky česneku 4 brambory 450 g zelených fazolových lusků 250 ml sojové nebo rýžové smetany hladká mouka 2-3 lžíce sušené sladké papriky cukr, sůl, pepř bobkový list olej, ocet voda Cibulku osmažíme na oleji, přidáme česnek nakrájený na plátky, sušenou papriku (dle toho kolik máme rádi), pepř, bobkový list a necháme chvilku […]

Mrkvová buchta

375 g polohrubé mouky 3 lžičky jedlé sody (nebo prášek do pečiva) 1 lžička mletého zázvoru 1 lžička strouhaného muškátového oříšku 1/2 lžičky soli 250 ml rostlinného oleje 250 g hnědého cukru 60 g vanilkové Hrašky smíchané se 120 ml vody 300 g strouhané mrkve 2 lžíce slunečnicových semínek (lze vynechat) 100 g strouhané hořké […]

Rozmarýnová rýže s liškovou omáčkou

Potřebujeme: Houby Lišky, čerstvou papriku, červenou cibuli, česnek, bílé víno, rostlinnou smetanu, olivový olej, sušenou papriku, sůl, pepř, rýži, rozmarýn, petrželku, zeleninový vývar nebo vodu Rýže: Na pánvi na olivovém oleji osmahneme trochu rozmarýnu, přidáme suchou rýži, osmahneme dokud nezbělá a zalijeme vodou jako obvykle, přidáme sůl a necháme vařit. Lišková omáčka: V hrnci rozehřejeme […]

Tmavý kořeněný žitný chléb s dýňovými a slunečnicovými semínky

Tmavý kořeněný žitný chléb s dýňovými a slunečnicovými semínky Já osobně mám raději malé kousky obloženého chleba, a proto vkládám recept na kořeněný chléb jak ho dělám já. 500 g tmavé žitné mouky 3 lžičky jedlé sody (nebo 2 lžičky sušeného droždí) 2-3 lžičky soli 1 lžička hnědého cukru 1 lžíce mletého koriandru 1 lžička […]

Slunečný dýňový salát

400 g dýně 3 mrkve 3 rajčata 1 okurka 2 červené kapie 1 avokádo 1 limetka hrst petrželky 2 lžíce slunečnicových semínek zelené koření (bazalka, oregano, medvědí česnek, Nori vločky) pepř, panenský olivový olej Oloupanou dýni a mrkev nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme na kostky nakrájenou kapii, okurku a rajčata. Poté vmícháme rozmačkané avokádo, […]

Domácí rohlíčky

1 kg hladké mouky250 ml oleje (olivový + slunečnicový) 600 ml rostlinného mléka 2 kostky droždí 1 lžíce cukru 2 lžíce soli hrubá sůl, sezam, lněné semínko, mák nebo kmín na posypání Uděláme si kvásek: Lehce zahřát 2 dcl mléka, přidat vrchovatou lžíci cukru a promíchat. Poté přidat 2 droždí a nechat vzejít kvásek. Do […]