Domácí rohlíčky

1 kg hladké mouky250 ml oleje (olivový + slunečnicový)
600 ml rostlinného mléka
2 kostky droždí
1 lžíce cukru
2 lžíce soli
hrubá sůl, sezam, lněné semínko, mák nebo kmín na posypání

Uděláme si kvásek:

Lehce zahřát 2 dcl mléka, přidat vrchovatou lžíci cukru a promíchat. Poté přidat 2 droždí a nechat vzejít kvásek.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme olej, zbytek mléka, sůl a kvásek.

Směs promícháme, vytvoříme těsto a necháme na teplém místě kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme podle velikosti rohlíků/housek jaké chceme a vytvoříme kuličky.

Kuličky pak rozválíme a srolujeme do tvaru rohlíku nebo vytvoříme housky.

Plech potřeme olejem, dáme na něj papír na pečení a potřeme také lehce olejem.

Rohlíky vyskládáme na plech a necháme ještě pár minut kynout.

Potřeme je olejem, já potírám olivovým, mají pak pikantnější chuť. Posypeme hrubou solí a semínky dle našeho výběru.

Pečeme v předehřáté troubě při 220 °C asi 10-15 minut.

Po vyndání z trouby přikryjeme ještě na pár minut vlhkou utěrku, aby zůstaly vláčné i druhý den.

Facebook Komentáře

Jan

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *