Tmavý kořeněný žitný chléb s dýňovými a slunečnicovými semínky

Tmavý kořeněný žitný chléb s dýňovými a slunečnicovými semínky

Já osobně mám raději malé kousky obloženého chleba, a proto vkládám recept na kořeněný chléb jak ho dělám já.

500 g tmavé žitné mouky
3 lžičky jedlé sody (nebo 2 lžičky sušeného droždí)
2-3 lžičky soli
1 lžička hnědého cukru
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého fenyklu
hrst slunečnicových semínek
hrst dýňových semínek
500 ml vody, ořechového mléka nebo vodního kefíru (kefírové houbičky dávám do slazené vody – vznikne kefírová voda


Do mísy dáme mouku se solí, koření, semínka a promícháme. Přimícháme sodu nebo droždí a uděláme důlek.

V 500 ml vlažné vody, vodního kefíru nebo ořechového mléka rozpustíme cukr a nalijeme do důlku.

Suroviny zpracujeme na lepivé, dosti řídké těsto. Pokud je třeba, přidáme tekutinu, případně mouku.

Těsto musí být kompaktní ne zase až moc tekuté, z mísy lehce teče do formy.

Formu dle výběru vymažeme olejem a těsto do ní nalijeme.

Pokud jsme použili droždí necháme v teple 30 minut kynout, přikryté navlhčenou utěrkou. V případě sody, nechte jen chvilku odpočinout.

Troubu předehřejeme na 200 °C, povrch těsta můžeme, ale nemusíme poprášit moukou a pečeme cca 30 – 40 minut do zlatohněda.

Chléb po upečení vyklopíme z formy, zaklepeme na dolní plochu – pokud zní dutě a je lehký a vzdušný, je správně pečený.

Vložíme do trouby ještě chvilku bez formy a pečeme, aby boční strany zhnědly.

Necháme vychladnout na drátěné mřížce.

Dobrou chuť.

Facebook Komentáře

Jan

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *